Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Επέτειος…επί θεμάτων Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου

                                                         
Δ Η Μ Ο Σ   Τ Η Ν Ο Υ                        Τήνος,  02 Νοεμβρίου  2016
 Ο    Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Σ                                                                      
                                                                       
                                                                                                        
Επέτειος …επί  θεμάτων  
Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου

Ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός της 2ας Νοεμβρίου ως ημέρας τοπικής «επετείου» για το νησί μας· γιατί σαν σήμερα πριν δύο ακριβώς χρόνια (στις 2 Νοεμβρίου του 2014)  συντελέστηκε η απαρχή μιας σειράς ενεργειών και αγώνων των συμπατριωτών μας με σκοπό την προάσπιση του μέχρι πρότινος ισχύοντος νομικού καθεστώτος διοίκησης και λειτουργίας του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Σήμερα κλείνουν δύο χρόνια από την πραγματοποίηση της ιστορικής εκείνης λαϊκής Συνέλευσης των Τηνίων προκειμένου να αποφασισθούν και δρομολογηθούν οι δέουσες ενέργειες για την κατάργηση των επίμαχων διατάξεων του Ν. 4301/2014 που αφορούν το ΠΙΙΕΤ και το ΠΕΣΚΤΠΤ, οι οποίες ελήφθησαν ερήμην, εν αγνοία και κόντρα στη θέληση των Τηνίων και απόρροιά  τους υπήρξε η κατάργηση της εξαίρεσης του ΠΙΙΕΤ από τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας, η χορήγηση της δυνατότητας άμεσης συμπερίληψής του στα εκκλησιαστικά ιδρύματα και η ουσιαστική εξομοίωσή του μ’ αυτά και, τέλος και το σπουδαιότερο, η εξόφθαλμη και βάναυση καταστρατήγηση της «Διαθήκης των Κτητόρων» αυτού.

Αναγνωρίζουμε
τις όποιες έκτακτες δυσκολίες κλήθηκε η χώρα μας να αντιμετωπίσει στο διάστημα αυτό των δύο χρόνων· γι’ αυτό και δείξαμε (υπερβάλλουσα ίσως) κατανόηση στις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην προώθηση της υπεσχημένης από τους αρμοδίους λύσεως·  ταυτόχρονα, όμως, είμαστε γνώστες της τύχης της τροπολογίας που συντάχθηκε από τις τοπικές αρχές, τη Συντονιστική επιτροπή αγώνα και πλήθος νομικών που συνέδραμαν στην προσπάθειά μας. Μιας τροπολογίας που έλαβε την τελική της μορφή και προωθήθηκε αρμοδίως μετά από μελέτη και αλλεπάλληλες και συνεχόμενες συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις μας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και η οποία αφορά και αποβλέπει την επαναφορά του ΠΙΙΕΤ στην προτέρα του κατάσταση (στην πριν την ψήφιση του άνω νόμου ισχύουσα). Μια τροπολογία που φέρει τις υπογραφές τόσο των τεσσάρων Βουλευτών του Νομού Κυκλάδων όσο και βουλευτών άλλων περιφερειών από το μεγαλύτερο μέρος των  κοινοβουλευτικών ομάδων που υφίστανται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εύλογα λοιπόν  διερωτόμαστε: γιατί, παρ’ όλες τις σαφείς και κατηγορηματικές υποσχέσεις που έχουμε λάβει, δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων προς συζήτηση και ψήφιση η συγκεκριμένη τροπολογία; Ευελπιστούμε ότι θα πρυτανεύσει η συνέπεια και πως θα τηρηθούν τα υπεσχημένα.

Οι Τήνιοι παραμένουν στις επάλξεις και αναμένουν την ευτυχή έκβαση της προσπάθειάς τους, απτόητοι από μηνύσεις και διώξεις·  η αγωνιστική τους διάθεση παραμένει αμείωτη και συνεχής· διεκδικούν και προασπίζονται το δίκαιο του αιτήματός τους, μέσω του οποίου προβάλλεται η ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά του νησιού μας. Και το πράττουν αγόγγυστα γιατί στις ψυχές και τις καρδιές των τηνιακών βρήκαν τη διαχρονική τους κατοικία οι ιερές παρακαταθήκες των κτητόρων του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. Αυτές αποτελούν την ασπίδα και τον άτρωτο θώρακα πάνω στον οποίο εξοστρακίζονται τα δηλητηριώδη βέλη των επιβουλευομένων το δια της ιδρυτικής του πράξεως επιβληθέν καθεστώς του.

Δεν υποστέλλουμε τη σημαία, δηλώνουμε παρόντες και συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωσή μας.

Ο Δήμαρχος Τήνου


Σίμος Ορφανός



Share:

Categories

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Recent Posts

Unordered List

Theme Support