Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Επιστολή Δημάρχου Tήνου κ. Σίμου Ορφανού προς το Υπουργείο Οικονομικών για τα προβλήματα του Γ.Ε.Φ. και των φορολογουμένων



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                Τήνος 25 Φεβρουαρίου 2015

ΝΟΜΟΣ  ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Δ Η Μ Ο Σ   Τ Η Ν Ο Υ                                            Αριθ. Πρωτ.: 2151
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


                                                                              Προς :  1. Υπουργό Οικονομικών

                                                                                                   κ. Ιωάννη Βαρουφάκη

                                                                                               2. Αναπληρώτρια Υπουργό

                                                                                                    Οικονομικών

                                                                                                     Κ. Νάντια Βαλαβάνη  

                                                                                                    Υπουργείο Οικονομικών                                                                             

                                                                                                    Κ. Σερβίας 10 ΑΘΗΝΑ

                                                                                                     Τ.Κ. 105 62  



                                                                                 Κοιν :       Βουλευτές Ν. Κυκλάδων                                                                       
Αξιότιμοι κύριοι,
Πριν απ’ όλα θα ήθελα  να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθώ να κάνετε ότι είναι εφικτό για την  καλή πορεία του τόπου μας.
Όμως πλην των ευχών, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απαράδεκτη κατάσταση  που βιώνει ένα ολόκληρο νησί  και έχει να κάνει με την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου από τον Οκτώβριο του 2013.
Η κατάργηση αυτή ήταν συνέπεια  του υποτιθέμενου περιορισμού κρατικών εξόδων που όμως δυσκόλεψε τραγικά τη ζωή των ανθρώπων του νησιού και των επενδυτών καθώς και των επαγγελματιών που σχετίζονται άμεσα με τη συναλλαγή με τη Δ.Ο.Υ.
Από τότε μέχρι σήμερα έγινε άραγε κάποια προσπάθεια να διαπιστωθούν τα θετικά και τα αρνητικά της υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος ;
Η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ότι κανείς φορολογούμενος ή επαγγελματίας δεν θα αναγκάζονταν  να μετακινηθεί, πλην όμως, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, καμιά εργασία δεν μπορεί να γίνει χωρίς μετακίνηση.
Αυτή είναι η λυπηρή διαπίστωση λογιστών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, αλλοδαπών αλλά και ντόπιων ανθρώπων που έχουν ανάγκη φορολογικής συναλλαγής.
Δεν είναι υπερβολή να αναφερθεί ότι χρειάζονται περίπου 20 μέρες με ένα μήνα για
σύνταξη συμβολαίου από τη στιγμή που θα αναζητηθεί  πιστοποιητικό, πράγμα αδιανόητο για αλλοδαπό, ή επίσης δεν είναι καθόλου υπερβολή να αναφερθεί ότι αν θελήσει κάποιος να συμπληρώσει μια επιπλέον δραστηριότητα στην επιχείρησή του αυτό θα υλοποιηθεί μετά από 10 μέρες, έχοντας αναζητήσει και εξασφαλίσει νωρίτερα βεβαίωση ΟΑΕΕ που και αυτή η υπηρεσία εδρεύει στη Σύρο.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ούτως ή άλλως ο Δήμος Τήνου καλύπτει τη στέγαση και τα λειτουργικά έξοδα του ΓΕΦ και ότι το κράτος δεν  επιβαρύνεται σε κάτι  για τη λειτουργία του μιας και εξολοκλήρου την έχει μεταφέρει στο Δήμο, εννοείται χωρίς καμιά  ανταπόδοση γι’  αυτό ή χωρίς καμιά κρατική μέριμνα ώστε να επιτευχθεί η λειτουργία του,  που την επιβαρύνεται  ο Δήμος,   να είναι ανταποδοτική σε πλήρη βαθμό για τους δημότες του.
ΤΟ ΓΕΦ Τήνου στέλνει αλληλογραφία μια φορά τη βδομάδα στη Σύρο, αφού δεν έχει προβλεφτεί η σχετική πίστωση .................. Ως εκ τούτου ακόμα και απλές υποθέσεις καθυστερούν μια βδομάδα για να πάνε Σύρο και όταν φτάσουν εκεί επίσης καθυστερούν γιατί δεν υπάρχει κάποιος υπάλληλος που να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις της Τήνου με αποτέλεσμα να παίρνουν τη σειρά τους και για να επιστρέψουν να χρειάζεται πάλι άλλη μια βδομάδα ή και παραπάνω.
Σημειωτέον ότι πρόκειται για εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν μέσα σε μια μέρα αν μπορούσε να είναι ο κάθε συναλλασσόμενος καθημερινά στη Δ.Ο.Υ. Σύρου πως όμως μπορεί να γίνει αυτό αφού τα περισσότερα Ενδοκυκλαδικά δρομολόγια είναι ανεκτέλεστα και όταν γίνονται, στο δίωρο που διαθέτει ο κάθε φορολογούμενος, γίνεται πραγματική φορολογική μετανάστευση των Τηνιακών στη Σύρο με αποτέλεσμα να υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να εξυπηρετηθούν.
Βέβαια υπάρχει και η λύση της διαμονής στη Σύρο, αυτό προϋποθέτει για τον κάθε επαγγελματία ή τον κάθε συναλλασσόμενο  να φύγει από την Τήνο το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας να πληρώσει διαμονή και διατροφή και να πάει στη Σύρο για να έχει την άλλη μέρα το πρωί τη φορολογική του συναλλαγή και να επιστρέψει, αν προλάβει το  μεσημέρι της επόμενης μέρας αν όλα πάνε καλά, αν όμως δεν προλάβει να εξυπηρετηθεί ή αν υπάρχει  απαγόρευση απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών θα πρέπει να περιμένει εκεί μέχρι να τελειώσει τη δουλειά του ή να αποκατασταθεί η συγκοινωνία.
Αυτά μας φέρνουν χρόνια πίσω και κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι συμβαίνουν σε μια τριτοκοσμική χώρα και όχι ότι θα συνέβαιναν στον τόπο μας στις μέρες μας.
Η απορία που τίθεται αμέσως είναι ότι τη στιγμή που οι δυο υπάλληλοι που στελεχώνουν το ΓΕΦ  στην Τήνο προσπαθούν με όση δύναμη και θέληση  διαθέτουν να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους και να μην σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα στο νησί, πόσο δύσκολο θα ήταν να υπάρξουν ακόμα ένας οι δυο υπάλληλοι ώστε να παραλαμβάνουν και τις δηλώσεις μεταβίβασης και να πληρώνεται ο φόρος που αναλογεί  και να κάνουν τις υπόλοιπες εργασίες για τις οποίες τώρα χρειαζόμαστε μετακίνηση;
Όση ευγένεια και διάθεση εξυπηρέτησης και αν διαθέτουν οι υπάλληλοι στην Τήνο και στη Σύρο είναι αντικειμενικά ανέφικτη  κάποιες φορές η εξυπηρέτηση των  φορολογούμενων από απόσταση.
Ρωτάω λοιπόν αν μπήκε κανείς στη διαδικασία, όλους αυτούς τους μήνες που καταργήθηκε η Δ.Ο.Υ. Τήνου, να διαπιστώσει την ταλαιπωρία των συναλλασσομένων ή  αν ακόμη  διαπιστώθηκε ποιο είναι το όφελος σε σχέση με την ταλαιπωρία τόσων ατόμων;
Αν πράγματι η λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Τήνου  πρόσθεσε ένα λιθαράκι στο δημοσιονομικό πρόβλημα της  χώρας  τότε να δεχτούμε την κατάργησή της,  το ότι συνεχίζεται όμως να βαρύνει τους συναλλασσόμενους ένα δυσβάστακτο κόστος και μια  απίστευτη ταλαιπωρία  αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε.
Σε καμιά περίπτωση  δεν λήφθηκε υπόψη η συνταγματικά κατοχυρωμένη  αρχή της νησιωτικότητας για την υλοποίηση αυτού του μέτρου.  Σε ένα νησί, όσο μικρό και αν είναι θα πρέπει να υπάρχουν βασικές υποδομές και μια από αυτές είναι και η φορολογική συναλλαγή που έχει γίνει ο βασικότερος άξονας γύρω από τον οποίο κινείται η οικονομία και η ανάπτυξη ενός τόπου. Πριν την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου θα έπρεπε να είχε  προβλεφθεί ο τρόπος μετακίνησης των φορολογούμενων ή να είχε προβλεφτεί ότι μέσω των ΓΕΦ θα γίνονταν όλες οι συναλλαγές, κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέφτηκε και δεν έγινε, αντίθετα  όπως προαναφέρθηκε καθημερινά ματαιώνονται τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια ενώ, οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν θα έχουμε ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μέσω Σύρου  και Πειραιά για κάποιες μέρες τη βδομάδα.
Θα θέλαμε λοιπόν όλοι εμείς οι κάτοικοι της Τήνου να επανεξεταστεί το θέμα της κατάργησης της Δ.Ο.Υ. και αν δεν είναι δυνατή η επαναλειτουργία της να υπάρξει ρύθμιση ώστε, είτε με την αύξηση του προσωπικού του ΓΕΦ να διεκπεραιώνονται άμεσα και χωρίς μετακινήσεις των φορολογουμένων οι συναλλαγές τους με τη Δ.Ο.Υ., είτε να υπάρξει υπάλληλος στη Δ.Ο.Υ. Σύρου που να είναι επιφορτισμένος με το να παραλαμβάνει και να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις της Τήνου.
Σε κάθε περίπτωση όμως είτε ηλεκτρονικά είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσω να γίνεται  η διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων της Τήνου χωρίς την ανάγκη μετακίνησης των φορολογούμενων ή των επαγγελματιών και χωρίς επιπλέον κόστος   γι΄ αυτούς.
Πιστεύω ότι θα δείτε θετικά το πρόβλημά μας και θα  προσπαθήσετε για να βρεθεί μια λύση γι’ αυτό.

Με  εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Τήνου

Σίμος Ορφανός
Share:

Categories

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Recent Posts

Unordered List

Theme Support