ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ-ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Όλοι μαζί, γηγενείς και αλλοδαποί, με ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία, με ευγενή άμιλλα, οικοδομούμε την κοινωνική συνοχή και την προαγωγή του τηνιακού κοινωνικού συνόλου.
Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, στο χώρο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Τήνου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: ΄΄Κοινωνική Ένταξη Μεταναστών-Σχέδιο Δράσης΄΄, με κεντρικό ομιλητή και εισηγητή, τον συμπατριώτη μας δικηγόρο, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικού Δικαίου της Ελλάδος κ. Ιωάννη Π. Αλαβάνο.
Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ. Δήμου Τήνου κ. Εμμ. Σώχος καλωσόρισε εκ μέρους του Δήμου Τήνου τους μετέχοντες στην ημερίδα μετανάστες, αναφέρθηκε στην συγκρότηση του Σ.Ε.Μ. Δήμου Τήνου και παρουσίασε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Μίλησε για τον σκοπό και τον στόχο του Σ.Ε.Μ. Δήμου Τήνου, που είναι,
η πλήρης κατανόηση εκ μέρους των μεταναστών της θεσμικής αυτής δράσης της Τ.Α., την παροχή συνεχούς συμβουλευτικής βοήθειας από τον Δήμο Τήνου, την δημιουργική ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία, με όρους πλήρους ισοτιμίας, δικαιοσύνης και σεβασμού στις πολιτισμικές, εθνολογικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες των μεταναστών, υπογράμμισε την αμφίδρομη διαδικασία ένταξης, θεμελιωμένη σε δικαιώματα και υποχρεώσεις μεταναστών και γηγενών, με τελικό στόχο την κοινωνική συνοχή στο νησί μας, σύμφωνα πάντα με τους Νόμους του Κράτους . Ο Εισηγητής κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του Σ.Ε.Μ. για την καλύτερη ένταξη των μεταναστών που κατοικούν νόμιμα στην περιοχή του Δήμου Τήνου, αναλύοντας τις έννοιες της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης στην τοπική κοινωνία.
Αναφέρθηκε επίσης, στον γνωμοδοτικό ρόλο του Συμβουλίου Ένταξης και ότι μπορεί και πρέπει άμεσα, να συμβάλλει: α) στην ενημέρωση των μεταναστών σχετικά με τους θεσμούς και τις αρμοδιότητες των φορέων της Πολιτείας, για την απονομή της δικαιοσύνης, την έκδοση αδειών διαμονής, κ.λ.π., ώστε, να μην καθίστανται οι αλλοδαποί αντικείμενα εκμετάλευσης, β) στην εκμάθηση της ελληνικής, αλλά και της μητρικής γλώσσας, γ) στην διαδικασία απόκτησης αδειών διαμονής και πρόσβασης στην εργασία και δ) στην ενημέρωση σε θέματα υγείας και ασφάλισης.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης σχεδίου δράσης, με ιεράρχηση των δραστηριοτήτων που θα προταθούν και σαν πρώτη, την καταχώρηση όλων των αλλοδαπών σε ενιαίο αρχείο, με σκοπό την ανάδειξη των σπουδών και των ενδιαφερόντων τους, με απώτερο στόχο στην κοινωνική ανάπτυξη. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και όλοι οι μετέχοντες μετανάστες υπέβαλαν τα ερωτήματά τους, τα οποία απαντήθηκαν από τον κ. Εισηγητή. Από την διαλογική συζήτηση αναδείχθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας Συλλογικού Οργάνου της πολυπληθούς Αλβανικής Κοινότητας, εξεύρεσης δημοτικού χώρου συνάντησης της Κοινότητάς τους, η εκμάθηση της ελληνικής, αλλά και της μητρικής γλώσσας των μεταναστών, η πολύπλοκη διαδικασία απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, η ελλιπής καταγραφή των μεταναστών στην Τήνο, η αναγκαιότητα νομικής συμβουλευτικής υποστήριξής των, τα προβλήματα των παράτυπων μεταναστών και οι άδειες διαμονής των.
Στην ημερίδα παρέστη ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός, ο οποίος στον χαιρετισμό του, τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης του Σ.Ε.Μ. Δήμου Τήνου και των σκοπών του, βεβαίωσε για την συμπαράσταση της δημοτικής αρχής στα προβλήματα που απασχολούν τους μετανάστες στο νησί μας, ανακοίνωσε την δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης στο ιστολόγιο του Δήμου Τήνου, για την καταγραφή των αιτημάτων των μεταναστών και την παραχώρηση δημοτικού χώρου, στην πολυπληθή Αλβανική Κοινότητα, για τις ανάγκες επικοινωνίας των μελών της.
Στην ημερίδα παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η έκαναν τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου κ. Γιάννης Σιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Τζες, Παντελής Αρμάος και Νικόλαος Γκύζης, τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Ε.Μ. κ.κ. Ευφροσύνη Κώστα, Mecollari Tamil, Binjaku Jorgo, Μεχμέντι Φρέντι και το αναπληρωματικό μέλος κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης. Σημαντική υπήρξε η παρέμβαση της δασκάλας Αλβανικής καταγωγής κ. Βερόνικας Λούτσι.
Η ημερίδα κατέγραψε την έλλειψη ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ στην Τήνο, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και την ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας και συνεργασίας, γηγενών και αλλοδαπών κατοίκων του νησιού μας. Η πρώτη αυτή επαφή μεταναστών με το Σ.Ε.Μ. και την δημοτική αρχή οικοδόμησε κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού και συνομολογήθηκε η αναγκαιότητα κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης της τοπικής μας κοινωνίας, με σημαία το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ , για το καλό ΟΛΩΝ των συμπολιτών του Δήμου Τήνου!
Ιούνιος 2015
Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ. Δήμου Τήνου
Εμμανουήλ Σώχος