Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Η Τήνος στο www.e-typos.com: Το νησί των θαυμάτων και των εκπλήξεων

Τήνος: Το νησί των θαυμάτων και των εκπλήξεων
Η Τήνος, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, είναι μια έκπληξη για τον επισκέπτη.

Ένα νησί που αλλάζει, ανάλογα με τα γούστα του καιρού, ανάλογα με τις εποχές.

Τίποτε δεν είναι στατικό σ’ αυτό το μικρό τόπο, που κάποιες φορές φαντάζει απέραντος κι άλλες φορές πάλι μοιάζει να είναι μια σταλιά.

Για πολλούς επισκέπτες η Τήνος είναι το νησί της Μεγαλόχαρης.

Για άλλους πάλι είναι το νησί του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, της Δήμητρας, του Διόνυσου.

Για όλους όμως είναι ένα νησί θαυμάτων.

Και στα βάθη της ιστορίας της ήταν πάντα ένας τόπος προσκυνήματος.

Πολλούς αιώνες πριν από την εύρεση της εικόνας της Παναγίας, η Τήνος ήταν ένας από τους αρχαιότερους τόπους προσκυνήματος στο Αιγαίο εξ αιτίας του Ιερού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.

Τα ερείπια εκείνου του αρχαίου Ιερού Προσκυνήματος διασώζονται στον αρχαιολογικό χώρο, στην περιοχή Κιόνια, τέσσερα χιλιόμετρα από τη χώρα, που είναι επισκέψιμος.

Ο Ναός του Ευαγγελισμού, επιβλητικός και μεγαλοπρεπής, είναι κτισμένος πάνω σε ένα αρχαίο θέατρο του Διόνυσου.

Η εικόνα της Μεγαλόχαρης βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1923, ωστόσο, πολλούς αιώνες πριν την εύρεσή της, η Τήνος, πολύ πριν και από την ακμή της γειτονικής Δήλου, με το Ιερό του Απόλλωνα, ήταν ένας τόπος προορισμού στο Αιγαίο, για πολλούς προσκυνητές που ερχόντουσαν στο Ιερό του Ποσειδώνα, με σκοπό να βρουν την ίαση από τις αρρώστιες τους.

Να σημειωθεί ότι τόσο στις αίθουσες του Ναού της Μεγαλόχαρης, όσο και στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου, ο επισκέπτης θα θαυμάσει εξαιρετικά ευρήματα και συλλογές.

Η Χώρα της Τήνου σχεδόν δεν κοιμάται πια τις νύχτες του καλοκαιριού, όπως άλλωστε συμβαίνει στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, και τα μπαράκια της ασφυκτιούν.

Όσο για τις μέρες του καλοκαιριού, οι παραλίες του νησιού προσφέρουν κρυστάλλινα νερά στην περιοχή του Πόρτο, στην Παχειά άμμο, στην Κολυμπήθρα, στον Άγιο Ρωμανό, στον Όρμο Ιστερνίων, στον Πάνορμο, στους μικρούς κολπίσκους κάτω από την Καρδιανή, στη Λιβάδα, στα Κιόνια.

Το νησί προσφέρεται για διάφορες εξερευνήσεις και επισκέψεις σε σημαντικούς, έως και μοναδικούς χώρους, και διαθέτει οδικό δίκτυο 100 χιλιομέτρων σε όλες τις δυνατές διαδρομές, που μπορεί να γίνουν σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Υπάρχουν πάνω από 60 χωριά και τα περισσότερα από αυτά είναι μνημεία κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Στη νότια πλευρά του νησιού αξίζει μια επίσκεψη στα χωριά Τριαντάρος, Δυο Χωριά και Μπερδεμιάρος.

Λίγο πιο πάνω, το χωριό Αρνάδος γειτονεύει με το Μοναστήρι στο Κεχροβούνι, όπου η Μοναχή Πελαγία οραματίστηκε την εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης. Και από δω η θέα είναι μοναδική.

Στο κέντρο του νησιού, ξεχωρίζει ο εντυπωσιακός βράχος του Ξώμπουργου. Το αυτοκίνητο πηγαίνει μέχρι τις παρυφές του, ανεβαίνοντας στο οροπέδιο του Φαλατάδου. Είναι η θέση της πόλης της Γεωμετρικής περιόδου, και στην κορυφή του βράχου, σώζονται τα ερείπια του κάστρου.

Το χωριό Τριπόταμος είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά των Κυκλάδων και εντυπωσιάζει με τους σκεπαστούς, θολωτούς δρόμους του, ένα μνημείο αρχιτεκτονικής.

Το χωριό Ποταμιά ξεχωρίζει επίσης για τη μοναδική θέση του, τη θέα στο ανατολικό Αιγαίο από ψηλά, και την αρχιτεκτονική του. Λίγο έξω από το χωριό Ταραμπάδος υπάρχει ένα μικρό φαράγγι γεμάτο Περιστεριώνες. Ισως οι πιο εντυπωσιακοί και καλοδιατηρημένοι Περιστεριώνες στο Αιγαίο.

Το χωριό Καρδιανή, όπως και τα Ιστέρνια, θα σας γοητεύσουν.

Ο δρόμος μετά τα Ιστέρνια καταλήγει στον Πύργο, ένα εντυπωσιακό μεσογειακό χωριό, πατρίδα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Χαλεπάς (είναι επισκέψιμο το σπίτι του, που είναι μουσείο) και οι Φιλιππότηδες. Λειτουργούν επίσης πολλά εργαστήρια μαρμαρογλυπτών και λιθοξόων, που δουλεύουν με θαυμαστό τρόπο την πέτρα, διατηρώντας μια βαθιά παράδοση.

Το χωριό Βωλάξ, στο κέντρο του νησιού, κυκλωμένο από βουνά, είναι ένα ακόμη μοναδικό τοπίο. Μια μεγάλη περιοχή γύρω από το μικρό καθολικό χωριό είναι διάσπαρτη από γιγάντιες πέτρες που μοιάζουν με θαλασσινά βότσαλα. Τοπίο σεληνιακό, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Το βουνό με τα γιγαντιαία βότσαλα καταλήγει στη θάλασσα της Λιβάδας. Μια παραλία με μεγάλα βότσαλα, αλλά και με βράχους σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς από το φάγωμα που τους έχει κάνει ο αέρας.


Το νησί διαθέτει περίπου 7.000 κλίνες (ήτοι ξενοδοχεία με περίπου 3.000 κλίνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και επαύλεις αριθμούν περί τις 4.000 κλίνες).

Η πληρότητα του Ιουλίου ήταν στο 50% και για τον Αύγουστο ανεβαίνει στο 60%. Να σημειωθεί ότι οι αντίστοιχες περσινές πληρότητες ήταν στο 90% και 95%.

Η πτώση στις πληρότητες οφείλεται στις απανωτές ακυρώσεις μετά την επιβολή των capital controls. Διότι ο Μάιος και ο Ιούνιος εμφάνιζαν άνοδο στις πληρότητες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

«Περιμέναμε -σύμφωνα με την πορεία των κρατήσεων- ο Ιούλιος να ξεπεράσει το 90% σε πληρότητες, ενώ για τον Αύγουστο οι πληρότητες θα ήταν στο 100%», αναφέρουν επιχειρηματίες του νησιού.
Share:

Categories

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Recent Posts

Unordered List

Theme Support