Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Λαμπρή στο νησί της Παναγίας

Αυτό που κυριολεκτικά θα σας μαγέψει στην Τήνο την άνοιξη είναι η τραχιά, ορεινή, αλλά και φροντισμένη ενδοχώρα όπου συμβιώνουν σ' ένα αρμονικό συνταίριασμα τα περιβόλια με τις ξερολιθιές, τα πέτρινα ξωκλήσια με τις σπαρμένες πεζούλες και τους λευκούς περιστερώνες.


Στην Τήνο ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στο νερό και πραγματοποιείται δέηση υπέρ των πνιγμένων ναυτικών.

Φωτογραφία: Χ. Λασκαρης
Στην Τήνο ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στο νερό και πραγματοποιείται δέηση υπέρ των πνιγμένων ναυτικών.  Φωτογραφία: Χ. Λασκαρίδης
Από το λιμάνι ανηφορικοί δρόμοι θα σας φέρουν στο εσωτερικό
της τηνιακής γης, όπου δεσπόζει ο απόκρημνος βράχος του Ξώμπουργκου και ολόγυρά του βρίσκονται αραδιασμένα όμορφα χωριά. Οπωσδήποτε θα πάτε μέχρι το χωριό Αρνάδος, όπου θα δείτε τη μονή Κεχροβουνίου (10ος αι.). Στα ριζά του Ξώμπουργκου θα συναντήσετε τα νοικοκυρεμένα αγροτικά χωριά Σκαλάδος, Κούμαρος, ΞΙνάρα, Λουτρά. Οπωσδήποτε επισκεφτείτε τον Βώλακα που αγκαλιάζεται από ηφαιστειακούς ογκόλιθους για να δείτε το λαογραφικό μουσείο, αλλά και τα εργαστήρια των παραδοσιακών καλαθοπλεκτών.
Από την Καρδιανή 'στον μαρμάρινο Πύργο
Ακολουθώντας τον δρόμο που διατρέχει το βόρειο τμήμα του νησιού, θα προσεγγίσετε τον πανέμορφο οικισμό της Καρδιανής με την εντυπωσιακή θέα και τις παλιοκαιρίτικες γειτονιές. Περίπου το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται στο άλλο μπαλκόνι της Τήνου, το χωριό Υστέρνια. Στη συνέχεια θα ανηφορίσετε για τον Πύργο των μαρμαρογλυπτών. Εδώ εκτός από την κουκλίστικη πλατεία, αξίζει να επισκεφτείτε το σπίτι του γλύπτη Χαλεπά, το Μουσείο Τηνιακών Καλλιτεχνών και το σύγχρονο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.
Ο επιτάφιος στη θάλασσα
Οι εκκλησίες της Τήνου και τα φρεσκοασβεστωμένα ξωκλήσια αντανακλούν το γαλάζιο του Αιγαίου.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
Οι εκκλησίες της Τήνου και τα φρεσκοασβεστωμένα ξωκλήσια αντανακλούν το γαλάζιο του Αιγαίου.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
Τη Μ. Τετάρτη θα ανηφορίσετε για τη μονή Κεχροβουνίου για να παρακολουθήσετε την τελετή του Ευχέλαιου. Στην Καθολική Μητρόπολη της Ξινάρας, ψηλά στο Ξώμπουργκο, το πρωί της Μ. Παρασκευής γίνεται η περιφορά του Τιμίου Σταυρού και του αγάλματος της Παναγίας Πονεμένης. Στην πόλη της Τήνου, τη Μ. Παρασκευή, πρώτος βγαίνει ο καθολικός Επιτάφιος και ακολουθούν οι επιτάφιοι από τις υπόλοιπες επτά ορθόδοξες ενορίες που συγκεντρώνονται στη μαρμάρινη εξέδρα, όπου ψάλλονται τα Εγκώμια. Στη συνέχεια, ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου κατευθύνεται προς τη λιλιπούτεια παραλία Σπιτάλια και μπαίνει στο νερό μαζί με τον παπά και τα εξαπτέρυγα όπου πραγματοποιείται δέηση υπέρ των πνιγμένων ναυτικών.
Κείμενο, φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr



Share:

Categories

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Recent Posts

Unordered List

Theme Support