Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Παρουσίαση της Δράσης για τη Μείωση Χρήσης Πλαστικής Σακούλας στην Τήνο.

ΔΗΜΟΣ  ΤΗΝΟΥ                                                                                                   Τήνος, 30/06/2016

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                               

Ταχ. Δνση: Ευαγγελιστρίας 72                                                 

ΤΗΛ:   2283360106                                                                     
ΦΑΞ:   2283360139

Παρουσίαση της Δράσης για τη Μείωση Χρήσης
 Πλαστικής Σακούλας στην Τήνο.

Ο Δήμος Τήνου σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και την  Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση της Τήνου (Καλλονή - Κελιά) παρουσίασαν την περασμένη Δευτέρα, 27 Ιουνίου, το πρόγραμμα για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας στο νησί της Τήνου. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των κατοίκων, με στόχο την προώθηση της χρήσης υφασμάτινων τσαντών πολλαπλών χρήσεων έναντι των περιβαλλοντικά  ζημιογόνων πλαστικών.
            Η πιλοτική αυτή δράση αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/720, που αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις της υψηλής κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών σε παγκόσμιο επίπεδο και δεσμεύει τα κράτη-μέλη να ελαττώσουν σημαντικά την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση πλαστικών σακουλών μέχρι το τέλος του 2025. 
            Ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός,
αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων, αναφέρθηκε στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης απορριμάτων σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος στο νησί, κατά το οποίο η Τήνος και η Σαντορίνη θα αποτελέσουν περιοχές «πρότυπα» για ολόκληρη την Ελλάδα.
            Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Τήνιος κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ο οποίος μίλησε για την εφαρμογή των δράσεων του προγράμματος.
            Ο κ. Πολιτόπουλος σημείωσε ότι η Τήνος πρωτοπορεί για μια ακόμα φορά σε θέματα ανακύκλωσης και ανέφερε πως σύντομα θα ξεκινήσουν και άλλες δράσεις στο νησί που αφορούν στον κρίσιμο αυτό τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.
            Η υπεύθυνη για την πορεία του προγράμματος από την πλευρά του ΕΟΑΝ, κα Έφη Τριτοπούλου - Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, παρουσίασε τις δράσεις του προγράμματος που περιλαμβάνουν την ενημέρωση των κατοίκων, την προώθηση της χρήσης υφασμάτινων τσαντών πολλαπλών χρήσεων, την ενδεχόμενη θέσπιση οικονομικού τέλους στη χρήση της πλαστικής σακούλας, την παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος ανά χρονικά διαστήματα κλπ. και ανέλυσε τα πολλαπλά οφέλη του. Στα πλαίσια των δράσεων αυτών πρόκειται να γίνει διανομή 3.000 υφασμάτινων τσαντών 100% ελληνικής προέλευσης (αντιστοιχούν σε 1 τσάντα ανά νοικοκυριό της Τήνου) τις οποίες προμήθευσε ο ΕΟΑΝ στο Δήμο για το σκοπό αυτό. Επιπροσθέτως, συζητήθηκε η επέκταση του προγράμματος με τη συμμετοχή των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού, που δύνανται να παρέχουν αντίστοιχες υφασμάτινες τσάντες στις εγκαταστάσεις τους, ενημερώνοντας και προτρέποντας τους επισκέπτες για τη χρήση τους.
            Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι παρευρισκόμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, εκπρόσωποι των super market και των τοπικών καταστημάτων κλπ, οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα και δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν με όποιον τρόπο μπορούν από την εξασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσής του.
            Στη συζήτηση συμμετείχε ο Δρ. Λευτέρης Κιοσές – Υπευθυνος Ερευνών του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, απαντώντας σε απορίες και σχόλια των παρευρισκομένων.

            Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις με  τους κατοίκους σε όλο το νησί από εκπροσώπους του Δήμου Τήνου και ΚΟΙΝΣΕΠ προκειμένου να εξελιχθεί το πρόγραμμα με επιτυχία. 










Share:

Categories

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Recent Posts

Unordered List

Theme Support