Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου σχετικά με τη Λαϊκή Συνέλευση της 2ας Νοεμβρίου 2014



Δελτίο Τύπου

Την Κυριακή 2/11/2014 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Τήνου με θέμα τις επιπτώσεις από τις διατάξεις του ν. 4301/2014 που αφορούν στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.) και στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ.).
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου παραβρέθηκαν πλήθος πολιτών, όλων των ηλικιών, και παρέστησαν ο Δήμαρχος Τήνου, ο Έπαρχος Τήνου καθώς και πρώην Δήμαρχοι, Έπαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων του νησιού, νυν και πρώην Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, συλλόγων και φορέων του νησιού, νυν και πρώην μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. που κάποιοι από αυτούς διατελέσαν και Αντιπρόεδροι αυτού.
Στη συνέλευση τοποθετήθηκαν πολλοί συμπολίτες μας που, καταχειροκροτούμενοι, στηλίτευσαν και καταδίκασαν όλους όσους βρίσκονται πίσω από τη θέσπιση των διατάξεων του ως άνω νόμου και τις διαδικασίες ψήφισής τους, οι οποίες έγιναν ερήμην και εν αγνοία των Τηνιακών, του Δήμου και των φορέων του νησιού, ενώ επιφέρουν σαρωτικές αλλαγές στο χαρακτήρα και στον τρόπο λειτουργίας του ΠΙΙΕΤ αφού, ουσιαστικά, καταργούν τη λαϊκή διοίκησή του, νοθεύουν και καταργούν τη λαϊκή εκπροσώπηση στη Διοικούσα Επιτροπή, δίνουν το δικαίωμα στον εκάστοτε Μητροπολίτη να επιλέγει και ουσιαστικά να «διορίζει» τον Αντιπρόεδρο της αρεσκείας του, να έχει λόγο στη διαδικασία επιλογής προσωπικού για τη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου και στην Ιερά Σύνοδο να νομοθετεί για το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. χωρίς να ρωτά κανέναν.
Η Λαϊκή Συνέλευση αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος, εξέλεξε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα την οποία και εξουσιοδότησε να συντάξει τροπολογία με στόχο την κατάθεσή της για ψήφιση στην Ελληνική Βουλή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος και η εποπτεία του από το κράτος όπως γινόταν επί 190 χρόνια και σύμφωνα με τη «Διαθήκη των Κτητόρων».
Με την τροπολογία αυτή θα επιδιωχθεί:
1)      Η κατάργηση των διατάξεων του ν. 4301/2014 που αφορούν στο ΠΙΙΕΤ (άρθρα 26, 50 και 51 παρ. 6).
2)      Η τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν στη σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής έτσι ώστε αυτή να αποτελείται από 9 μέλη, όλα εκλεγμένα και όλα λαϊκά, τα οποία θα εκλέγουν λαϊκό Πρόεδρο μεταξύ τους.
3)      Η διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος, δηλαδή όσων έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
4)      Η επέκταση της ισχύος των τυχόν ευεργετημάτων των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και στο ΠΙΙΕΤ, με ρητή αναφορά τους στο ν. 349/1976, μόνο μετά από διαβούλευση και έγκρισή της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
Η Λαϊκή Συνέλευση, στα πλαίσια του ανυποχώρητου αγώνα της, απαιτεί μέχρι τη ψήφιση από τη Βουλή των τροποποιήσεων αυτών:
Από τον Μητροπολίτη:
1)      Να μην προσέλθει να ψηφίσει ως εκλέκτορας στις επικείμενες εκλογές του Δεκεμβρίου 2014 για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
2)      Να μην προσέλθει να ψηφίσει στην εκλογή Αντιπροέδρου και Γενικού Γραμματέα. Σε περίπτωση που προσέλθει θα προσβάλουμε την εκλογή Αντιπροέδρου και τη συγκρότηση της Επιτροπής σε σώμα με προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια.
3)      Να απέχει από όλες τις συνεδριάσεις της Δ.Ε. από τώρα και στο εξής, έτσι ώστε η Διοίκηση να ασκείται από λαϊκούς. Στην περίπτωση που ο Μητροπολίτης δεν απέχει να απέχουν οι Επίτροποι.
4)      Να απέχει από συνεδριάσεις της Επιτροπής για το διορισμό προσωπικού στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου.

5)       Καλεί τους εκλέκτορεςνα εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια ώστε να εκλεγούν 9 λαϊκοί επίτροποι που θα συνταχθούν με τις αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης, ώστε η ενισχυμένη ψήφος του Μητροπολίτη να είναι γράμμα κενό.

6)      Καλεί την Ιερά Σύνοδο να σεβαστεί τη Διαθήκη των Κτητόρων, την ιστορία και την προσφορά του Ιδρύματος και να μην προχωρήσει σε έκδοση κανονιστικών πράξεων και γενικότερα αποφάσεων που να αφορούν στο Ίδρυμα. Ενημερώνουμε την Ιερά Σύνοδο ότι θα αντιδράσουμε σφοδρότατα σε κάθε κανονιστική πράξη που θα εκδοθεί από αυτήν σχετικά με το ΠΙΙΕΤ.

7)      Απαιτεί από τους βουλευτές των Κυκλάδων, όλων των κομμάτων, οι οποίοι όχι μόνο δεν αντέδρασαν στη θέσπιση των διατάξεων του ν. 4301/2014, αλλά και ούτε μας ενημέρωσαν γι’ αυτές, εκτός της διάταξης για τη Σχολή Πανόρμου, για την εξιλέωσή τους, έστω και αυτή την ύστατη ώρα, τη συστράτευσή τους και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την δικαίωση του αγώνα μας και την ικανοποίηση των αιτημάτων  μας

Η αντίδραση των Τηνιακών θα είναι δυναμική.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα εξουσιοδοτείται να οργανώσει και να συντονίσει τον αγώνα των Τηνιακών στην Τήνο και στην Αθήνα για την ανατροπή του ν. 4301/14.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποτελείται από τους:
1.       Σίμο Ορφανό, Δήμαρχο Τήνου.
2.       Ιωάννη Γιαγιά, Έπαρχο Τήνου.
3.       Παναγιώτη Κροντηρά, Δημοτικό Σύμβουλο, τέως Δήμαρχο Τήνου, εκπρόσωπο της δημοτικής παράταξης «Τήνος – Τολμάμε μαζί».
4.       Μαρούλα Αλβέρτη, Δημοτική Σύμβουλο, εκπρόσωπο της δημοτικής κίνησης «Κοινό Τηνίων».
5.       Σάββα Απέργη, πρώην Δήμαρχο Τήνου, πρώην Επίτροπο του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., φιλόλογο.
6.       Αντώνιο Μαραγκό, πρώην Έπαρχο Τήνου, δικηγόρο, πρώην Γραμματέα του Δ.Σ. του Ι.ΤΗ.Π., προσφάτως παραιτηθέντα από τη θέση αυτή.
7.       Ραφαήλ Μωραΐτη, πρώην Έπαρχο Τήνου, συμβολαιογράφο.
8.       Γεώργιο Σανταμούρη, δημοτικό σύμβουλο, πρώην Αντιπρόεδρο και πρώην Επίτροπο του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
9.       Παναγιώτη Μαλλιάρη, πρώην Επίτροπο του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., προσφάτως παραιτηθέντα από τη θέση αυτή.
10.   Ιωάννη Αλαβάνο, εκ των Τηνίων της Αθήνας, δικηγόρο.
11.   Ξενοφών Μπρουντζάκη, εκ των Τηνίων της Αθήνας, δημοσιογράφο – συγγραφέα.

Όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι χρέος, τιμή και ευγνωμοσύνη στη Μεγαλόχαρη προστάτιδά μας.

Ο Δήμαρχος Τήνου

Σίμος Ι. Ορφανός
Share:

Categories

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Recent Posts

Unordered List

Theme Support