Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Νησιά- «πιλότοι» για τη μείωση της πλαστικής σακούλας. Η Τήνος ένα από αυτά.

Δύο νησιά, η Σαντορίνη και η Τήνος σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης(ΕΟΑΝ) θα αποτελέσουν περιοχές «πιλότους» για την Ελλάδα όσον αφορά στην μείωση της πλαστικής σακούλας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας που ορίζει ότι από τον προσεχή Νοέμβριο θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης του αριθμού τους. 

 Η φετινή χρονιά σημαίνει την αρχή του ..τέλους της «ελαφριάς» πλαστικής σακούλας στις χώρες της Ε.Ε.καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια τέτοιες σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια και διασκορπίζονται στο έδαφος, τις θάλασσες, τις λίμνες και τους ποταμούς. Στόχος είναι έως το τέλος του 2019 οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιεί ο κάθε κάτοικος να περιοριστούν στις 90 ετησίως και μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν μειωθεί στις 40. 

Επίσης το γενικό
πλαίσιο της Οδηγίας δίνει και τη δυνατότητα χρέωσης στις πλαστικές σακούλες έως το τέλος του 2018. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η κατά κεφαλή χρήση είναι σήμερα 240 σακούλες το χρόνο. Σχετικό πρόγραμμα ξεκινά στη Σαντορίνη και την Τήνο από τον Απρίλιο ή το Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Οι δύο δήμοι έχουν υποβάλει αίτημα στον ΕΟΑΝ, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρός του, Δημήτρης Πολιτόπουλος θα χορηγήσει από μία μεγάλη πάνινη σακούλα σε κάθε οικογένεια και το εκπαιδευτικό υλικό με τις δημοτικές αρχές να αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των κατοίκων. Παράλληλα έχουν ήδη γίνει επαφές με τα σούπερ μάρκετ για περιορισμό της χρήσης σε πλαστικές σακούλες και τον καθορισμό αντιτίμου γι΄αυτές.

 Η ανακύκλωση στην Ελλάδα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά να έχουν οι δήμοι Λειψών και Σύρου.Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πολιτόπουλος, πάνω από τα μισά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών έχουν προβλήματα και θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες προκειμένου να μην κλείσουν. Επεσήμανε μάλιστα ότι πολλά από τα συστήματα διαθέτουν μεγάλα αποθεματικά που παραμένουν αναξιοποίητα φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης, η οποία έχει αποθεματικά ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ. 

Για την ομαλότερη λειτουργία των συστημάτων πρόκειται εντός του προσεχούς καλοκαιριού να αναθεωρηθεί ο νόμος 2939 που αφορά στις σχέσεις του ΕΟΑΝ με τα συστήματα διαχείρισης. «Υπάρχουν κενά στη νομοθεσία. Απαιτείται να δοθεί η δυνατότητα στον ΕΟΑΝ να ελέγχει, να δίνει κατευθύνσεις και να υποδεικνύει την διάθεση των πόρων κυρίως σε πράσινα σημεία των δήμων με δημιουργία Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) για τα οποία θα αποφασίζει ο εκάστοτε δήμος για τη διαχείρισή τους ανάλογα με το τι τον συμφέρει», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΑΝ, τα έσοδα των 22 συστημάτων ανακύκλωσης ανέρχονται σε σε περίπου 45 εκατ. ευρώ ετησίως, με την εισφορά προς τον ΕΟΑΝ να φτάνει τα 900.000 ευρώ.

 Ο Οργανισμός διαθέτει αποθεματικό που αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ ωστόσο αν και δεν είναι ζημιογόνος, έχει αποκλειστεί από τις προσλήψεις με αποτέλεσμα να λειτουργεί με μόλις 10 εργαζομένους. Στις προτεραιότητες του Οργανισμού είναι η δημιουργία δύο μητρώων για τον έλεγχο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το πρώτο, το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών θα αφορά σε ανακυκλώσιμα υλικά που παράγονται με στόχο τη μείωση της εισφοροδιαφυγής των παραγωγών. Θα είναι συνδεδεμένο με το taxisnet και το ΓΕΜΗ. Υπολογίζεται ότι σήμερα συλλέγονται μόλις οι 500.000 από τους 800.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών που υπάρχουν στην αγορά. Στο δεύτερο μητρώο θα καταγράφεται το σύνολο των αποβλήτων που παράγονται στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών και βιομηχανικών και αναμένεται ότι θα λειτουργήσει προς το τέλος του έτους. 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

 Στο μεταξύ επείγουσα λύση αναζητούν και οι μεγάλες ποσότητες αποβλήτων που οφείλονται στις προσφυγικές ροές για τα οποία ο ΕΟΑΝ ολοκληρώνει σχετική οικονομοτεχνική μελέτη σε περίπου δύο εβδομάδες. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Λέσβο υπάρχουν 4.000 κυβικά μέτρα αποβλήτων στεγασμένα σε οικόπεδο αποτελώντας μια εν δυνάμει υγειονομική «βόμβα» δεδομένου ότι τα παλαιότερα εξ αυτών έχουν ήδη αρχίσει να αλλοιώνονται. 

Όσον αφορά στις λέμβους, η λύση που εξετάζεται είναι η μεταφορά τους σε εργοστάσιο της Ιταλίας, το οποίο όμως ζητά αμοιβή 500 ευρώ ανά τόνο και προεπεξεργασμένα απόβλητα και μεταφορά τους εκεί, όταν υπολογίζεται πως στο νησί είναι συγκεντρωμένοι 100 τόνοι. 

Αν και η ηγεσία του ΕΟΑΝ θα προτιμούσε η διαχείριση να γίνει εντός ελληνικού εδάφους, δεν υπάρχει στη χώρα μας ο κατάλληλος εξοπλισμός, ενώ μια επένδυση γι΄αυτό το σκοπό θεωρείται ιδιαίτερη ασύμφορη. Το σύνολο των αποβλήτων από τις προσφυγικές ροές φτάνει στη χώρα μας τους 20 τόνους την ημέρα. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα των σωσιβίων, για το οποίο αναζητείται λύση καθώς απαιτούν διαχωρισμό από 4-5 υλικά. 

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Share:

Categories

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Recent Posts

Unordered List

Theme Support